Tlačí? Nevadí, už znám svoji cenu

5. 09. 2011 14:46:02
Ono se řekne „jabko“. Prý nepadá daleko od stromu, ale přesto se může lehce stát, že se zakutálí pěkně daleko. Až do míst, kam bychom se my sami nikdy neodvážili.

Můj starší syn má jasno. Radši to ve škole nějak přetrpí, půjde na vysokou, jednou bude vydělávat hodně peněz a za ženu si vezme nějakou prima ženskou. Ale vlastně i ten mladší už má svůj budoucí život jasně dán. Nemá sice ještě žádné ambice, ale peníze? Tak ty si bude vybírat přece v bankomatu. Jen ženu zatím do budoucna žádnou nechce. Prý by mu brala jeho hračky. Ale zajedno se svým bratrem je. A to v názoru, že nejdůležitější a největší výhrou v životě je jejich mužské pohlaví, protože kdyby měl „bejt“ Matěj jednou matka, tak by přišel o nervy, jelikož my, co tuhle roli zastáváme, jsme podle něj fakt dost děsný, a tak by sám se sebou určitě nevydržel. Zato Kuba má úplně jiný důvod, proč je rád, že není ženou. Prsa! Ty se mu sice moc líbí, ale ta „prsenka“ by ho určitě dost tlačila.

Vlastně mě jejich úvaha donutila k zamyšlení a snažila jsem se dopátrat, jestli jsem to tím svým ženstvím opravdu neprohrála na plné čáře. Někdy je to totiž vážně umění vydržet sama se sebou a ta „prsenka“ fakt často dost tlačí. Navíc hlavně žena by měla vždycky znát svoji cenu, pod kterou se prý nemá snížit. Jenže jaká ta cena je, to jsem dlouho nevěděla. Až jednoho prázdninového dne jsem se dopátrala. Při návštěvě prodejny v jedné brdské vesničce za mnou čtyřletý Jakub chodil jako ocásek a nakonec mě láskyplně pohladil po zádech. Ovšem jen co jsme vyšli ven, kde stál na návsi hlouček lidí, začal vyřvávat jak na jarmarku: „Kdóóó chce koupit mojí mámu?“ Až po chvilce mi došlo, že mi na záda v tom krámu přilepil cenovku.

Už znám svoji cenu - 24,90Kč

Nejdřív jsem se lekla, že je tak nízká, ale pak jsem si řekla, že je to možná dobře. Ty dražší model(k)y totiž často nejsou uzpůsobeny k životu s dětmi. Mohly by se třeba rozbít, zlomit si nehet nebo něco ještě mnohem horšího. Já mám prostě ráda c(ž)eny lidové.

A tak dál koukám, jak ta moje jabka s věkem a gravitací padají, a chtělo by se mi často dát větve stranou a místa eventuálního dopadu vystlat trávou nebo mechem, aby se moc nepotloukla. Ale po chvíli se zase vzpamatuju. Nechci jim klestit cestičku, vždyť se jim třeba v té hlavě těmi častými nárazy trochu rozsvítí. A koneckonců ono být do života aspoň trochu praštěný, to je vlastně obrovská výhoda. Co my víme, jak jsme kdysi při tom pádu z dětství do dospělosti naráželi my. Možná těch nárazů a odvahy mohlo být mnohem víc.

Proto je moc dobře, že občas má některé jablíčko statečnou slupku a větší ambice, dovede se od těch větví víc odrazit a zakutálet se mnohem dál od toho svého stromu. Držme jim na té cestě pěsti. Vždyť čím odvážnější úroda z nás vzejde, tím sladší a vyzrálejší bude mít život. Pak možná stoupne i ta naše cena. Jen doufám, že zůstane pořád tak nějak lidová nebo ještě lépe lidská.

A že nejsem ten chlap? Třeba někdy příště.

Autor: Ivana Vejvodová | pondělí 5.9.2011 14:46 | karma článku: 32.33 | přečteno: 2992x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 241 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1491 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 472 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5157

Zdravotní sestra, máma tří kluků, co nemá ráda "leklé ryby" a radši plave proti proudu.

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/umirani-covid-nemocnice-vrchni-sestra-nymburk-nemocnice-20210315.html

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...