Proboha mluv nebo aspoň ser písmena (říkávala prababička)

9. 06. 2009 8:55:25
Jako holky jsme se sestrou měly hroznou srandu z toho, když nám máma nadávala. Pobíhala vzteky mezi kuchyní a naším pokojem, očima metala blesky, z úst plivala síru a nakonec toho vrcholného čísla se začala zadrhávat nebo se přeřekla.

Často jsme mezi jejím pendlováním uzavíraly sázky, co že nám řekne tentokrát, protože scénář se opakoval s pravidelností otčímových alkoholových excesů. Ségra si dokonce dělala v kalendáři černé puntíky u těch „alkodnů“, ale jen do doby - kdy byla odhalena a stihl jí trest. Sama usoudila, že v rámci šetření psacích potřeb je stejně ekonomičtější označovat spíše dny opačné, protože těch bylo v roce jen pomálu.

Teď po letech s hrůzou zjišťuji, že na „boží mlýny“ je opravdu stoprocentní spolehnutí. I já v zápalu boje začínám pobíhat mezi stravovací (mojí) částí bytu a tou azylovou (pokoji mých roztomilých hyperaktivních ratolestí). Takhle bláznivě měním svá stanoviště, vykřikujíc přitom stále stejné věty a zadrhávajíc se v návalu zlosti jako stará gramofonová deska. V horším případě se zaseknu úplně a nenacházím slova.

„Cože, mami, cos říkala, já ti vůbec nerozumím?“ ptá se vždycky ten starší provokatér, čímž spolehlivě startuje další po generace děděné věty.

Na vlastní kůži jsem se přesvědčila, že u nás v rodině to tak funguje u všech. Stresová situace (jakákoli) má za následek dočasné pomatení smyslů, zasahující řečové centrum s následkem krátkodobé slovní demence.

Což o to, když se nám ty trapasy stávají za dveřmi našich bytů, to se dá ještě ustát, ale na veřejnosti? V práci? Tam nikomu nevysvětlíte, že nejste blbec, ale prostě jste jen ve stresu.

Kdysi hledal můj brácha práci na poloviční úvazek. Protože byl odmala zvyklý na pohodlí (všichni ho jako benjamínka obskakovali), jakékoli vyřizování se pro něj stalo stresem.

„Dobrý den, ehm, chtěl jsem se zeptat, ehm, hledám práci na poloviční úvěr," zachroptěl do telefonu.

Nedostal ji. A nedostal ani další, protože čas pohovoru proseděl na záchodě a ze stresu, že to „projel“, tam strávil zbytek dne. Večer se v obavě o své zdraví svěřil matce s následkem celodenního pobytu kdesi.

„Mami, asi mám steroidy!“ přiznal v obavě, že bude muset absolvovat nějaké vyšetření. Obavy se nepotvrdily. O hemoroidy nešlo.

Také dospívající neteř si mi často stěžuje na svojí matku - tu potrestanou sestru. I na ní se podepsala ona dědičná indispozice. Její dopady však pociťuje přeci jen hůř, protože nic není lepší slovní bumerang, než-li dítko v pubertě.

Během let jsem ale vypozorovala, že se to stává nejen v naší rodině. Možná je to zkrátka normální lidská vlastnost a vyhýbá se jen těm nejdokonalejším jedincům.

Spolužačka trémistka měla na praxi provést sterilní ošetření rány. Když své konání slovně doprovázela, nestačila se divit ani profesorka ani pacientka.

„Ránu pečlivě postříkám infekcí, tak aby se dostala nejen na ránu, ale i do jejího okolí.“

Faux pas jako víno a podobných se denně stává určitě několik.

Máma pracuje ve staré budově s obrovskými okny. Jednoho odpoledne se zvedal vítr a intranetem přišlo varování, které rozesílal, asi ve stresu, nějaký kolega.

„Před odchodem zavřete všechna okna, blíží se vychřice!!!“

Odepsala mu, aby si opravil tu hrubku, a záhy jí přišla odpověď.

„Pokud je vichřice opravdu silná a očekávají se tvrdé následky, je povoleno psáti ypsilon.“

Kdybych jen uměla být tak pohotová i já. Ale moje děti mi vezmou vítr z plachet dřív, než se stačím nadechnout. A nadechnout, to já se občas zapomenu. Slova z pusy střílím s takovou kadencí, že na nádech není čas. Konec věty pak ze sebe ždímu téměř ve stavu bezvědomí. To mi připomíná opět bráchu. Jako malý vystrašeně povídal o svém zážitku na koupališti. Někdo tam prý skočil do vody, narazil na dno a když ho rychle vytáhli, tak byl chvilku v sebevědomí. Kdyby šla tato vlastnost získat právě zmíněnou cestou, koupaliště by byla naprosto jistě plná sebevědomých rozbitých hlav. Včetně té mojí. Riziko, neriziko.

V pátek jsme odjížděli na chalupu, manžel asi desetkrát řekl klukům, ať si jdou sbalit hračky, které si chtějí vzít s sebou. Bez odezvy. V zoufalství začal pobíhat mezi ložnicí a dětským pokojem, zvyšoval hlas a zadrhával se v řeči. Byl ze svého chování tak šokovaný (on je jinak docela pohodář), že se rozhodl tentokrát rázně zakročit jejich stále probíhající ignoraci. Konečně ukázat, kdo je tady ta autorita!!! Postavil se do předsíně, aby na něj oba dobře viděli, zaujal postoj bojovníka, na obličej nahodil masku drsného zabijáka, což při jeho výšce a stošesti kilech nebyl zase takový problém, svůj hlas vyladil do polohy nejvyšší hrubosti a stresován zařval: „NEŠERTĚ MĚ!!!“

Ačkoli jindy držím s manželem basu, tentokrát jsem se smíchy neudržela. Holt začínáme být jedno tělo, jedna duše. Manželé k pohledání.

Autor: Ivana Vejvodová | úterý 9.6.2009 8:55 | karma článku: 36.39 | přečteno: 3651x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 239 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1488 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 471 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5157

Zdravotní sestra, máma tří kluků, co nemá ráda "leklé ryby" a radši plave proti proudu.

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/umirani-covid-nemocnice-vrchni-sestra-nymburk-nemocnice-20210315.html

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...